De 5 beste rådene for en sunn bedriftsøkonomi i 2022

ORP_logo_web_hvit

I 20 år har Økonomi og Regnskapspartner AS
jobbet for å gi sine kunder bedre råd. 

I år feirer Økonomi og Regnskapspartner 20 år.
Dette ønsker Eigil Johansen å feire ved å gi nye
og gamle kunder de beste rådene for en
sunn bedriftsøkonomi i 2022.

...

I tjue år har Trondheimsbaserte Økonomi og Regnskapspartner AS bistått sine kunder gjennom både opp- og nedturer. Men ingenting kunne forberede dem på det som har skjedd de siste to årene.

- De siste to årene har gitt oss mange og helt nye utfordringer og problemstillinger, forteller Eigil Johansen, daglig leder i Økonomi og Regnskapspartner AS.

Nedstengninger, restriksjoner, nytt og komplisert regelverk som er innført nærmest over natta er bare noe av det bedrifter har opplevd de siste to årene, forteller Johansen.

 

Økonomi og Regnskapspartner AS har stått sammen med kundene sine, gitt dem råd og veiledet dem gjennom pandemien.

For flere har dette også innebåret rådgivning rundt tøffe avgjørelser om permitteringer, hva de skal gjøre når ordre uteblir eller når bedriften sliter med å få betalt.

- Jeg skulle ønske jeg kunne spå at krisa er over. Dessverre tror jeg bare dette er den nye normalen, og det eneste man som bedriftsleder kan gjøre, er å tilpasse seg den nye virkeligheten ved å ta noen viktige grep, sier Johansen.

 

Her er tipsene din bedrift
ikke har råd til å gå glipp av!

...

1. Ikke sov i timen - Ting vil fortsette å utvikle seg raskt

- De bedriftene som ikke greier å følge med vil raskt komme på etterskudd. Det vi så under Covid-19 er mest sannsynlig bare starten. Forandringene vil bare gå raskere og raskere i framtiden, forteller Johansen.

Det handler om å være forberedt på endringer. Johansen anbefaler å legge inn daglige rutiner på å følge med nyheter og politikk vedrørende nye trender i din bransje, for å alltid være forberedt.

 

2. Pass på at du får betalt når du kan få betalt, ikke betal før du 

- Hold deg løpende oppdatert på likviditeten i selskapet. Vi ser at ting endrer seg fort. Er du tett på og kan følge ubetalte fakturaer løpende kan du redusere risikoen for tap. Skaff dere gode rutiner for å følge opp de som ikke betaler. 

Han forteller om mange gode tjenester - som blant annet autopurring (gjerne i kombinasjon med en vennlig påminnelse på sms noen dager etter forfall) - som man kan implementere for å redusere tiden man bruker på oppfølging.

- Flere opplever at kunder sliter med å betale, og mange har redusert omsetning og dermed mindre penger i omløp. Det er derfor viktigere enn noen gang å få inn pengene til rett tid.  Sett deg ned med regnskapsføreren og gå gjennom rutinene deres og hva dere kan gjøre for å få fart på pengestrømmen.

 

3. Velg dine venner med omhu

Om du ikke er oppdatert blir du hengende etter. Mye av dette handler også om å velge samarbeidspartnere som spiller deg god. Om dine samarbeidspartnere ikke følger med i timen og gir deg feil råd, kan det få store konsekvenser, forteller Johansen. 

- Å velge regnskapsbyrå med tilgang til den nyeste teknologien med de mest automatiserte regnskapsprogrammene, sparer bedriften for mye tid og penger. Men det blir også mer og mer avgjørende med kompetansen og vurderingene til de som sitter hos regnskapsbyrået og kan rådgi underveis.

Han forteller at det er regnskapsbyrået som sitter med kompetansen på lønn, permitteringer og økonomien i selskapet fra dag til dag, og kan fange opp endringer som bør følges opp, både på kort og lang sikt. 

- Pass derfor på å velge riktig samarbeidspartner også innen regnskap. En som ser deg, som følger opp, og er oppdatert på lover og regler, råder han. Rett og slett en som bryr seg.

 

4. Tenk relasjoner framfor transaksjoner

Relasjoner er viktigere enn noen gang. Vis at du bryr deg om ansatte, kunder og leverandører. Ansatte som blir sett, forblir lojale, og yter ofte det lille ekstra i en krevende tid forteller Johansen.

- Pleier du kundene dine, møter du kanskje forståelse om du sliter med å levere en ordre. Det kan også være lettere å få i stand avtaler om betaling om de opplever betalingsproblemer, sier han.

Plutselig er det du selv som sliter med å betale rettidig, og en god dialog med leverandøren kan sørge for at de ikke kutter viktige leveranser til deg. 

 

5. Vær tett på 

- Følg opp alle deler ved det å drive business. Sørg for å holde deg oppdatert på hva som foregår i bedriften og ha følere ute i markedet for å vite hva som er viktigst for deres kunder.

Johansen understreker at dette også gjelder hans egen bransje. Økonomi og Regnskapspartner AS fyller 20 år i år, men selv om de har en solid base med fornøyde kunder er det viktigere enn noen gang å være frampå, nysgjerrig på muligheter og å være oppdatert:

- Det viktigste vi har erfart under Covid19 er at kundene våre trenger et raskt svar og et forståelig svar. Det er stadige endringer i regelverk som er svært vanskelige å forstå. Mer enn noen gang må vi som rådgiver være oppdatert på regelverket, slik at vi kan gi bedriftsledere rask respons og informasjon om hva som gjelder og er viktig for akkurat dem. 

- Den dagen vi slutter å holde oss oppdatert er løpet kjørt, også for oss.

- Vi mennesker er nå en gang sånn at vi vil være greie mot de som er greie mot oss. De som vil vinne i fremtiden er de som kan faget, er flinke på nettverksbygging og gode på relasjoner, spår Johansen.

Kunne du tenke deg gode råd for hvordan du og din bedrift kan møte framtiden best mulig forberedt?

...

Økonomi og Regnskapspartner AS har spesialister innen mange fagfelt. Ta kontakt for en uforpliktende prat og en gjennomgang av hva din bedrift kan gjøre for å ligge foran.

- Det lureste man som bedriftsleder gjør er å utforske alle muligheter. Vi i Økonomi og Regnskapspartner AS har i tjue år arbeidet for å gi våre kunder bedre råd.  Å få et nytt blikk på hvilke økonomiske grep man kan ta er aldri dumt, avslutter Johansen.

Hvorfor velge Økonomi og
Regnskapspartner AS?

✓  Våre kunder anbefaler oss

✓  Tett og god oppfølging og personlig kontakt

✓  Høy og bred kompetanse inhouse og gode samarbeidspartnere

✓  Svært gode referanser og tilbakemeldinger fra tilsynsmyndighetene

✓  Fremoverlent og oppdatert innen teknologiske løsninger og regelverk

Kontakt oss i dag!